Τα όρια στους εφήβους!

Ένα από τα πράγματα που καθορίζουν τα εφηβικά χρόνια για πολλούς γονείς είναι η δυσκολία με τα όρια και την πειθαρχία. Οι έφηβοι διεκδικούν συχνά την ανεξαρτησία τους, και αυτή η διεκδίκηση έρχεται σε σύγκρουση τις περισσότερες φορές με τους κανόνες που έχουν θέσει οι γονείς. Η θετική αντιμετώπιση αυτών των συγκρούσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα δώσει το καλό παράδειγμα στον έφηβο, όπως αυτός ή αυτή θα ωριμάζει και θα οδεύει προς την ενήλικη ζωή.

Δείξτε στο παιδί ότι κατανοείτε την ανάγκη του για ανεξαρτησία, αλλά και ότι είναι εξίσου σημαντικό να διατηρούνται τα όρια στην οικογένεια.

  • Μην θυμώνετε υπερβολικά και μην εμπλέκεστε σε καυγάδες με το παιδί σας για την ανάρμοστή του συμπεριφορά. Εάν έχετε συζητήσει και συμφωνήσει με το παιδί τι προσδοκείτε από αυτό, το μόνο που έχετε να πείτε όταν έφηβος συμπεριφέρεται απρεπώς είναι, “Ήξερες ποιοι ήταν οι κανόνες και ποιες θα είναι οι συνέπειες”. Μεταφέρετε τις συνέπειες ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του παιδιού, και όχι σαν τιμωρία ή σαν προσπάθεια να του επιβληθείτε.  Αυτό βοηθά τους εφήβους να καταλάβουν ότι τελικά οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.
  • Διαπραγματευτείτε τους κανόνες με τους εφήβους γιατί έτσι είναι πολύ πιο πιθανό να υπακούν σε κανόνες, εφόσον και οι ίδιοι έχουν συμμετέχει στη δημιουργία τους. Είναι επίσης πιο πιθανό να υπακούν σε κανόνες, αν κατανοούν τους λόγους πίσω από αυτούς. Εξηγήστε γιατί έχετε επιλέξει τα όρια που έχετε θέσει.
  • Καθώς τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία, η συμπεριφορά τους μπορεί να αλλάξει δραματικά. Συνεχίστε να παρακολουθεί τις συμπεριφορές με τις οποίες το παιδί έχει πρόβλημα και βοηθήστε το να βελτιώσει αυτές τις συμπεριφορές.
  • Επιτρέψτε τις φυσικές και λογικές συνέπειες να συμβούν και να παίζουν τον καθοριστικό ρόλο στις καταστάσεις. Να είστε υποστηρικτικοί, αλλά αφήστε τον έφηβο να βιώσει τις επακόλουθες συνέπειες της συμπεριφοράς του. Για παράδειγμα, αν έφηβος σας έχει καθυστερήσει την εργασία του σχολείου επειδή αμέλησε, αφήστε τον να επικοινωνήσει ο ίδιος με τον καθηγητή του, να ενημερώσει και να ζητήσει παράταση. Αντισταθείτε στον πειρασμό να διασώσετε το παιδί σας (εξαιρούνται βεβαίως η επικίνδυνες καταστάσεις) ή να ελαχιστοποιήσετε τις συνέπειες των πράξεών του.
  • Κρατήστε τα χρήματα εκτός από τις μεθόδους πειθαρχίας που ακολουθείτε. Μην δίνετε στα παιδιά χρήματα για να τα δελεάσετε να κάνουν κάτι, και μην χρησιμοποιείτε το επιχείρημα ότι θα τους κοπεί η επιδότηση αν έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά. Βρείτε άλλες θετικές μεθόδους για να χειριστείτε θέματα συμπεριφοράς.
  • Η νυχτερινή έξοδος είναι ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα με τους εφήβους. Πάρτε αποφάσεις που αφορούν τις εξόδους πριν το παιδί ξεκινήσει να βγαίνει έξω το βράδυ.
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείτε σταθερά τις συνέπειες που έχετε ορίσει για τα παιδιά σας. Αφήνοντας το περιθώριο στο παιδί να λειτουργεί έξω από την εφαρμογή των κανόνων, μειώνετε την αξιοπιστία σας ως γονείς, και το παιδί μπορεί να μεγαλώσει πιστεύοντας ότι τα όρια δεν είναι σημαντικά.

Τα όρια και η πειθαρχία μπορεί να γίνονται ευαίσθητα ζητήματα κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αλλά με την ανοιχτή επικοινωνία, τη σταθερότητα και με πολλή υπομονή, μπορείτε να ρυθμίσετε τα όρια και να επιβάλλετε τις συνέπειες με δίκαιο τρόπο έτσι ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει πολύτιμα πράγματα για το μέλλον.

Ελένη Σίγκου για
Parentshelp.gr

Πηγή: ParentFurther

Site Footer

Sliding Sidebar

Πρόσφατα