Η φιλία – Σχέση σημαντική και πολύτιμη για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών!

“Αν ποτέ υπάρξει αύριο χωρίς να είμαστε μαζί, υπάρχει κάτι που πρέπει να θυμάσαι. Είσαι πιο γενναίος από όσο πιστεύεις, πιο δυνατός από όσο φαίνεσαι και πιο έξυπνος από όσο νομίζεις. Όμως, το πιο σημαντικό πράγμα είναι, ότι ακόμα και αν εμείς χωρίσουμε, θα είμαι πάντα μαζί σου” – Winnie the Pooh.

Η φιλία αναμφισβήτητα είναι μια από τις ομορφότερες εμπειρίες στη ζωή των ανθρώπων. Η σχέση που δημιουργούμε με τους φίλους μας, είναι σχέση σημαντική και πολύτιμη γιατί μπορεί να μας συντροφεύει για πάντα!

Όλα τα παιδιά θέλουν να έχουν φίλους. Οι φίλοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από τη φιλία τα παιδιά μαθαίνουν πώς να δημιουργούν σχέσεις και πώς να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες.

Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που έχουν φίλους τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο σε σχέση με τα παιδιά που είναι πιο απομονωμένα κοινωνικά. Όταν τα παιδιά δυσκολεύονται να δημιουργήσουν φιλίες συχνά νιώθουν μοναξιά και απογοήτευση με τον ίδιο τους τον εαυτό. Συναισθήματα απόρριψης μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και δυσφορία.

Είναι επομένως πολύ σημαντικό τα παιδιά να διδάσκονται κοινωνικές δεξιότητες για το πώς να δημιουργήσουν φιλίες έτσι ώστε να είναι πιο ευτυχισμένα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Η φιλία είναι ένα είδος αμοιβαίας ανταλλαγής, απαιτεί να δίνεις και να παίρνεις. Τα παιδιά μοιράζοντας τα παιχνίδια τους, το χρόνο τους, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν να ικανοποιούν τις κοινωνικές τους ανάγκες αλλά και να καλύπτουν τις ανάγκες των άλλων.

Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες των παιδιών από τους φίλους αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν, όπως επίσης αλλάζουν και οι δεξιότητες που απαιτούνται για να δημιουργηθεί ένας ισχυρός δεσμός φιλίας. Για παράδειγμα, για ένα παιδί τριών ετών φίλος μπορεί να θεωρείται αυτός που έχει ωραία παιχνίδια και η δεξιότητα που μπορεί να απαιτείται για να διατηρηθεί αυτή η φιλία μπορεί να είναι το μοίρασμα των παιχνιδιών χωρίς γκρίνια.

Τα μεγαλύτερα παιδιά όμως, έχουν πολύ πιο αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις από τους φίλους. Όσο αυξάνουν οι ανάγκες, ανάλογα αυξάνουν και οι δεξιότητες που θα πρέπει να έχει αποκτήσει το παιδί για να προσεγγίσει και να διατηρήσει τους φίλους του. Η δικαιοσύνη, η εμπιστοσύνη, η κατανόηση και το να μπορεί να μιλήσει για τα συναισθήματα και τα προβλήματά του, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει το παιδί να νιώσει κάποιον φίλο του καθώς μεγαλώνει.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες φιλίας. Μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα στη διαχείριση σχέσεων, να διδάξουν στα παιδιά κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, να συζητήσουν με τα παιδιά τους θέματα φιλίας και πώς να επιλύουν τα προβλήματα με φίλους.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες:

  • Δώστε στο παιδί ευκαιρίες να παίζει και να βρίσκεται με φίλους. Τα παιδιά κερδίζουν εμπειρίες και μαθαίνουν σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες μέσα από το παιχνίδι και μέσα από τη συνεύρεση με άλλα παιδιά. Για τα παιδιά που δυσκολεύονται ή ακόμα μαθαίνουν πώς να συνευρίσκονται με άλλους, θα ήταν βοηθητικό να σχεδιάσετε ένα πλάνο πριν βρεθεί με το άλλο παιδί. Για παράδειγμα, συζητήστε ποια παιχνίδια, αν όχι όλα, θα μοιραστεί το παιδί και ενθαρρύνετέ το να σκεφτεί με ποια παιχνίδια θα ήθελε να παίξει ο φίλος του.

  • Διδάξτε κοινωνικές δεξιότητες. Παρατηρήστε τις αρνητικές κοινωνικές συμπεριφορές που χρησιμοποιεί συχνά το παιδί, καθώς και ποιες θετικές κοινωνικές συμπεριφορές θα μπορούσε να χρησιμοποιεί περισσότερο. Τα μικρά πράγματα όπως το χαμόγελο, η βλεμματική επαφή, ο φιλικός τόνος φωνής με αυτοπεποίθηση, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο όταν κάνει φίλους. Είναι επίσης σημαντικό να μπορεί το παιδί να ελέγξει τα αρνητικά του συναισθήματα και να μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων. Διδάξτε μία συμπεριφορά ή δεξιότητα τη φορά. Δείξτε του τι πρέπει να κάνει παίζοντας το ρόλο του παιδιού μέχρι να μπορέσει το ίδιο το παιδί να εφαρμόσει τη σωστή συμπεριφορά.

  • Λειτουργήστε ως δάσκαλος. Η εξάσκηση είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τα παιδιά να χρησιμοποιούσουν τις νέες δεξιότητες που έμαθαν στην πραγματική ζωή. Ο δάσκαλος, προτρέπει, υπενθυμίζει και ενθαρρύνει χωρίς να γκρινιάζει. Βοηθήστε το παιδί να εφαρμόσει τις θετικές κοινωνικές δεξιότητες σε καθημερινές καταστάσεις με τα μέλη της οικογένειας και με φίλους. Υποστηρίξτε το παιδί ενθαρρύνοντάς το με θετικά σχόλια.

  • Βοηθήστε στην επίλυση προβλημάτων με φίλους. Όταν το παιδί συζητά το πρόβλημα με κάποιον ενήλικα, το βοηθά να σκεφτεί για το τι πραγματικά συνέβη, για το πώς μπορεί να αισθάνθηκε ο φίλος τους αλλά και το ίδιο το παιδί, και τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια. Όταν το παιδί μπαίνει σε τέτοια διαδικασία σκέψης, το βοηθά να αναπτύξει πιο ώριμες κοινωνικές δεξιότητες.

Μην ξεχνάτε ότι η φιλία παίζει σημαντικότερο ρόλο από αυτόν που ίσως νομίζουμε στη μετέπειτα ζωή μας. Έρευνα έχει δείξει ότι η ψυχική υγεία και η ευεξία των ανθρώπων σε όλη τους τη ζωή, είναι πιο στενά συνδεδεμένη με το πώς τα πηγαίνουν ως παιδιά με τους άλλους, παρά με τη σχολική απόδοση και τη συμπεριφορά στην τάξη. Γίνετε φίλοι εσείς πρώτα με τα παιδιά σας, και θα τα βοηθήσετε να βρουν τους δικούς τους φίλους που θα τα συντροφεύουν και θα τα στηρίζουν για πάντα!

Ελένη Σίγκου για
Parentshelp.gr

Πηγή: kids matter

Site Footer

Sliding Sidebar

Πρόσφατα