Βοηθήστε στην οργάνωση της μελέτης!

Το διάβασμα στα περισσότερα παιδιά κατά έναν μοναδικό και περίεργο τρόπο, βγάζει στην επιφάνεια την τάση που έχουν για αναβλητικότητα, για προχειρότητα, ή την επιλεκτική τους μνήμη στο τι έχουν να κάνουν. Μερικοί γονείς απογοητεύονται όταν τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους, όταν τα αναβάλουν όλα για αργότερα βρίσκοντας συνεχώς δικαιολογίες, ή όταν ξεχνούν εργασίες που πρέπει να γίνουν.

Η απογοήτευση των γονιών είναι μερικές φορές τόσο μεγάλη που η μελέτη μετατρέπεται σε μάχη. Τις περισσότερες φορές όμως δεν φταίνε τα παιδιά. Κανείς από εμάς δεν γεννιέται γνωρίζοντας πως να μελετάει, είναι κάτι που το διδασκόμαστε. Ακολουθώντας κάποιες απλές καθημερινές συμβουλές, η οργάνωση της μελέτης μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη υπόθεση τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά!

  • Επαρκής νυχτερινός ύπνος. Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 9 με 10 ώρες για να καλύπτονται οι βιολογικές και αναπτυξιακές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους. Ο επαρκής ύπνος τα βοηθάει να έχουν ένα ξεκούραστο μυαλό έτοιμο για δράση. 
  • Σωστή διατροφή. Είναι καλό να αποφεύγετε το junk food και να μην παραλείπονται γεύματα. Τα παιδιά σκέφτονται και αποδίδουν καλύτερα όταν τρέφονται σωστά. Για παράδειγμα, ένα γερό πρωινό δίνει ενέργεια τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα.
  • Βρείτε που σπαταλάει χρόνο το παιδί. Η τηλεόραση, το internet, τα video games, τα τηλέφωνα κ.α., λειτουργούν ως παράγοντες αναβλητικότητας και καθυστέρησης της μελέτης. Το μόνο που  θα καταφέρουν να κάνουν στο τέλος αυτού του είδους οι δραστηριότητες, είναι να εξουθενώσουν σωματικά και πνευματικά το παιδί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει τη μέγιστη απόδοση στο διάβασμα.  Προγραμματίστε οι παραπάνω δραστηριότητες να γίνονται μετά την ολοκλήρωση του διαβάσματος.
  • Ξεκούραση. Στο σχολείο τα παιδιά έχουν μια πολύ κουραστική μέρα λόγω του βομβαρδισμού πληροφοριών που δέχονται. Όταν επιστρέφουν σπίτι και πριν ξεκινήσουν τη μελέτη τους απαιτείται έστω μισάωρη ξεκούραση. 
  • Οργανώστε το χρόνο και το χώρο της μελέτης. Είναι καλό τα παιδιά να μελετάνε  συγκεκριμένη ώρα και σε συγκεκριμένο χώρο κάθε μέρα έτσι ώστε το διάβασμα να γίνει συνήθεια και ρουτίνα. Το δωμάτιο θα πρέπει να είναι συμμαζεμένο και ήσυχο για να βοηθάει το παιδί να οργανώνει καλυτερα τη σκέψη του. Το γραφείο θα πρέπει να έχει πάνω τα απολύτως απαραίτητα και όχι πολλά ερεθίσματα που θα του αποσπούν την προσοχή. 
  • Επιτρέψτε τα ολιγόλεπτα διαλείμματα. Υστερα από αρκετή ώρα μελέτης και προσπάθειας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί αρχίζει να κουράζεται, να δυσανασχετεί και να μη μπορεί να συγκεντρωθεί σε αυτό που κάνει. Τότε, επιτρέψτε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα (4′-5′), έτσι ώστε το παιδί να έχει την ευκαιρία να περπατήσει και να πάρει λίγο καθαρό αέρα στο μπαλκόνι. 
  • Από τα δύσκολα στα εύκολα. Μαζί με το παιδί δείτε το πρόγραμμα της επόμενης μέρας και τα καθήκοντα που πρέπει να γίνουν για το καθένα από αυτά. Καθοδηγήστε το παιδί να ξεκινήσει το διάβασμα από τα δύσκολα μαθήματα που απαιτούν περισσότερο χρόνο και πνευματική ενέργεια, και να συνεχίσει με τα πιο εύκολα.
  • Πρωινή επανάληψη. Με την επανάληψη ενισχύεται η γνώση και αυτό είναι γνωστό σε όλους μας. Ενθαρρύνετε το παιδί κάθε πρωί να κάνει μια γρήγορη επανάληψη τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί όπως στην ορθογραφία, στα μαθηματικά, στην ιστορία. Εκμεταλευτείτε τη διαδρομή για το σχολείο κάνοντάς του ερωτήσεις όταν το κρίνετε απαραίτητο, για παράδειγμα πριν από ένα διαγώνισμα. Έτσι το παιδί θα πηγαίνει στο σχολείο με περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. 
  • Βάλτε προτεραιότητες. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως για να πετύχουν στο μέλλον, προτεραιότητα τους πριν τη διασκέδαση είναι το σχολείο, όπως για τους γονείς είναι η δουλειά. Διδάσκοντας τις προτεραιότητες στα παιδιά, τα βοηθάτε να αναπτύξουν δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες όχι μόνο για το σχολείο, αλλά και για τη μετέπειτα ζωή τους. 
  • Επιβράβευση και ενθάρρυνση. Όταν ολοκληρώνεται μια εργασία επιβραβεύστε το παιδί για την προσπάθειά του και τον τρόπο που δούλεψε για να τελειώσει τα μαθήματα!

Ελένη Σίγκου για
Parentshelp.gr

Πηγή: teachers and families

Site Footer

Sliding Sidebar

Πρόσφατα