Τα πλεονεκτήματα του διαβάσματος – “Μια φορά κι έναν καιρό…”

Πολλοί γονείς απολαμβάνουν την ώρα που διαβάζουν αγκαλιά με το παιδί τους το αγαπημένο του βιβλίο. Η απόλαυση αυτή όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερη για τα παιδιά. Ενθουσιασμένα ακούν την ιστορία να ξεκινάει “Μια φορά κι έναν καιρό…”, και γεμάτα αγωνία περιμένουν το χέρι της μαμάς ή του μπαμπά να γυρίσει την επόμενη σελίδα – και όταν το βιβλίο τελειώσει αρχίζουν να παρακαλάνε “Άλλη μία, άλλη μία”.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους, είναι να τους διαβάζουν (ή να διαβάζουν μαζί τους) σε καθημερινή βάση βιβλία, ιστορίες, και παραμύθια. Αν και μπορεί αυτό να σας είναι ήδη γνωστό, γνωρίζετε τους λόγους που το διάβασμα είναι τόσο ευεργετικό για τα παιδιά; 

Οι έρευνες δείχνουν:

Έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία ή τους διαβάζουν οι γονείς σε καθημερινή βάση, είναι πιο πιθανό να τα πάνε καλύτερα στο σχολείο και να έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Σε μία άλλη μελέτη, αξιολογήθηκαν οι γνωστικές ικανότητες και η συμπεριφορά 8.000 παιδιών ηλικίας πέντε ετών, λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που περνούν οι γονείς με τα παιδιά τους για ανάγνωση, για τη διδασκαλία του αλφάβητου και της απλής μέτρησης, καθώς και το χρόνο που περνούν στην τηλεόραση. Η έρευνα κατέληξε ότι διαβάζοντας στο παιδί καθημερινά, βελτιώνονται όλες οι γνωστικές δεξιότητες και μειώνονται τα προβλήματα συμπεριφοράς. Τα παιδιά που τους διάβαζαν καθημερινά οι γονείς τους, είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ λεξιλογίου και στην αναγνώριση των αντικειμένων, και επίσης είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Αντίθετα, τα παιδιά που έβλεπαν τηλεόραση πάνω από τρεις ώρες την ημέρα, είχαν χαμηλότερη επίδοση σε όλα τα τεστ.

Πιο συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα του καθημερινού διαβάσματος σύμφωνα με έρευνες είναι:

 • Βελτιώνονται οι δεξιότητες ακρόασης.
 • Τα παιδιά μαθαίνουν να κάθονται ήσυχα και να συγκεντρώνονται.
 • Βελτιώνεται η ικανότητα κατανόησης των γεγονότων.
 • Τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση επειδή ξέρουν ότι τα νοιάζονται και τα αγαπάνε.
 • Εκφράζουν καλύτερα τις σκέψεις και τις ανάγκες τους.
 • Βελτιώνεται το λεξιλόγιο των παιδιών γιατί ανακαλύπτουν καινούριες λέξεις.
 • Βελτιώνεται η ικανότητα των παιδιών να μαντεύουν τη σημασία καινούριων λέξεων από τα συμφραζόμενα.
 • Ενθαρρύνεται και καλλιεργείται η φαντασία και η δημιουργικότητα.
 • Βελτιώνονται οι επικοινωνιακές δεξιότητες με αποτέλεσμα τα παιδιά να δημιουργούν πιο εύκολα φιλίες.
 • Βελτιώνεται η μάθηση σε όλα τα επίπεδα γιατί ο εγκέφαλος εξασκείται στο να λαμβάνει και να επεξεργάζεται νέες πληροφορίες.
 • Βελτιώνεται η αναγνωστική ικανότητα.
 • Βελτιώνεται η σχέση, η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία ανάμεσα στο γονιό και το παιδί.

Το διάβασμα του βιβλίου έχει τεράστια δύναμη και επιρροή στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Είτε το παιδί είναι προσχολικής ηλικίας, είτε είναι μεγαλύτερο, καθιερώστε έστω 15 λεπτά διάβασμα σε καθημερινή βάση. Επιλέξτε  μια χαλαρή ώρα της ημέρας και δημιουργήστε ευχάριστη ατμόσφαιρα. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα βλέπουν το διάβασμα ως κάτι διασκεδαστικό και ευχάριστο και όχι ως αγγαρεία.  Κάντε το διάβασμα αγαπημένη συνήθεια και θα εκπλαγείτε που θα βλέπετε το παιδί καθώς μεγαλώνει να επιλέγει ένα βιβλίο για να χαλαρώσει και όχι την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Ελένη Σίγκου για
Parentshelp.gr

Site Footer

Sliding Sidebar

Πρόσφατα