Γιατί είναι σημαντικό να μιλούν οι γονείς στο μωράκι τους;

Τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής, ο εγκέφαλος των μωρών τριπλασιάζεται σε μέγεθος και γίνεται πολύ πιο περίπλοκος! Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι που συμβαίνει έτσι απλά. Ο εγκέφαλος των μωρών αναπτύσσεται καθώς αλληλεπιδρούν με τον κόσμο! Τα μωρά μαθαίνουν συνεχώς παρατηρώντας το περιβάλλον τους – “Τι συμβαίνει όταν δείχνω ανήσυχο; Όταν γελάω; Όταν βγάζω από το στόμα μπουρμπουλήθρες; Όταν φωνάζω μαμά και μπαμπά; Όταν πετάω το φαγητό στο πάτωμα;”. Έρευνες δείχνουν πως τα περισσότερα πειράματα που κάνουν τα παιδιά, είναι για να επικοινωνήσουν με τους γονείς και με τα πρόσωπα που τα φροντίζουν!

Αυτή η επικοινωνία που τόσο επιζητούν τα παιδιά, φαίνεται να είναι καθοριστικής σημασίας! Σε μία μελέτη βρέθηκε πως οι γονείς που μιλούν πολύ με τα παιδιά τους τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους, χτίζουν την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου που θα χρειαστεί αργότερα στην ανάγνωση και στις δεξιότητες σκέψης! Αλλά τα πλεονεκτήματα της λεκτικής επικοινωνίας με τα μωρά δε σταματούν εδώ.

Οι έρευνες δείχνουν πως όταν μιλούν οι γονείς στο μωράκι τους ενισχύεται ο δεσμός μεταξύ τους. Τα μωρά μπορούν να ξεχωρίσουν τη φωνή των γονιών τους από άλλων ενηλίκων από τη στιγμή της γέννησής τους, αναφέρουν ειδικοί στο χώρο της παιδιατρικής. Έτσι όσο περισσότερο και όσο συχνότερα μιλούν οι γονείς με το μωρό, τόσο το βοηθούν να συνδεθεί μαζί τους από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής του!

Επιπλέον, οι γονείς μιλώντας στο μωρό ενισχύουν τη συναισθηματική του ανάπτυξη. Τα μωρά είναι πολύ περίεργα στους θορύβους, αλλά κανένας θόρυβος δεν τους τραβάει πιο πολύ την προσοχή από τη φωνή των γονιών τους! Όταν οι γονείς μιλούν στο μωρό με χαλαρωτική φωνή, μπορούν να το κάνουν να σταματήσει να κλαίει γιατί αντιλαμβάνεται πως θέλουν να το παρηγορήσουν. Μιλώντας του, γνωρίζει ότι αξίζει την προσοχή και ότι είναι σημαντικό για τους γονείς του. Έτσι, ακόμα και από τη βρεφική ηλικία οι γονείς αρχίζουν και προωθούν μια υγιή αίσθηση της αξίας που έχει το μωρό για τον εαυτό του!

Μιλώντας στο μωρό, προωθείται επίσης η ανάπτυξη της γλώσσας. Όταν οι γονείς μιλούν στο μωρό, συνήθως χρησιμοποιούν έναν συγκεκριμένο τύπο ομιλίας που επιμηκύνει τα φωνήεντα και μοιάζει με τραγούδι. Αυτός ο τύπος ομιλίας σύμφωνα με τους ειδικούς προσελκύει την προσοχή των μωρών και τα βοηθάει να διακρίνουν τους διαφορετικούς ήχους που ακούν. Έρευνα δείχνει πως στους 4 μήνες τα μωρά, παρατηρούν όχι μόνο τον τρόπο που μιλούν οι γονείς, αλλά και τους ξεχωριστούς ήχους που κάνει ο καθένας. Αρχίζουν και παρατηρούν το πώς συνδυάζονται τα φωνήεντα με τα σύμφωνα σε συλλαβές, λέξεις και φράσεις. Αυτό είναι το αρχικό στάδιο για να μάθουν να μιλούν και να καταλαβαίνουν τη γλώσσα!

Οι γονείς, οι παππούδες και άλλα πρόσωπα που φροντίζουν το μωρό, όταν του μιλούν μέσα στο παιχνίδι, όταν του αλλάζουν πάνα, όταν του λένε ιστορίες, όταν του κάνουν ερωτήσεις, όταν του τραγουδούν και όταν του λένε πόσο υπέροχο είναι, στην πραγματικότητα συμβάλλουν θετικά στη συνολική ανάπτυξη του μωρού!

Από την άλλη πλευρά, οι οικογένειες που δεν είναι πολύ ομιλητικές με το μωρό, είτε επειδή δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι, είτε επειδή μπορεί να έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους, στερούν από τα μωρά σημαντικές εμπειρίες. Έρευνα έδειξε πως τα παιδιά από ομιλητικές οικογένειες στην ηλικία των 3 ετών, έχουν ακούσει 30 εκατομμύρια περισσότερες λέξεις σε σχέση με τα παιδιά που προέρχονται από λιγότερο ομιλητικές οικογένειες! Η έκθεση στις περισσότερες λέξεις βοήθησαν τα παιδιά να τα πάνε καλύτερα σε γνωστικές δοκιμασίες, στην αναγνωστική ετοιμότητα, στο να έχουν καλύτερες σχέσεις και κοινωνικές δεξιότητες!

Τα μωρά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν να πουν! Μιλώντας στο μωράκι τους επομένως οι γονείς, δε βοηθούν απλά την ανάπτυξη της γλώσσας και τη γενικότερη γνωστική ανάπτυξη του μωρού, αλλά ταυτόχρονα βοηθούν να χτιστεί μια σχέση στοργής και εμπιστοσύνης που θα τους συνοδεύει στο υπόλοιπο της ζωής!

Ελένη Σίγκου για
Parentshelp.gr

Βιβλιογραφία:

Rosenberg, T. (2013). The Power of Talking tto Your Baby. The New York Times, The Opinion Pages, Retrieved from:

Shelov, S.P. & Altman, R. T. (2009). Caring for Your Baby and Young Child. American Academy of Pediatrics, CB0057.

How Do Infants Learn?. Healthy Children Magazine, Backto School, 2012. American Academy of Pediatrics.

Site Footer

Sliding Sidebar

Πρόσφατα