Οι γονείς είναι πιο ευτυχισμένοι – Η μητρότητα και η πατρότητα συνδέονται με το νόημα και την ευτυχία!

Το παιδί από την πρώτη μέρα της ύπαρξής του, έρχεται και αλλάζει τα πάντα στη ζωή των γονιών του. Ο πόνος για να το φέρει η μάνα στον κόσμο, τα ατελείωτα ξενύχτια για να γευματίσει σωστά, ο πρώτος πυρετός που θα ανεβάσει, οι πρώτες μέρες στο σχολείο, η πρώτη φορά που θα δώσει εξετάσεις, η πρώτη του βραδινή έξοδος, οι πρώτες του διακοπές χωρίς τους ίδιους, η εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο, η επαγγελματική του αποκατάσταση, η συναισθηματική του αποκατάσταση, η μέρα που θα γίνει το ίδιο γονιός, αλλά πάνω από όλα η ευτυχία του! Από τη στιγμή της γέννησής του, ξεκινάει το μεγαλύτερο ταξίδι τους. Ένα ταξίδι γεμάτο αγωνίες, ανησυχίες, φόβους, εκπλήξεις που δε θα ολοκληρωθεί με την ενηλικίωσή του, θα διαρκέσει ακόμα περισσότερο…

Και όμως, οι γονείς βιώνουν όλο αυτό σαν το μεγαλύτερο θαύμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένα θαύμα που δύσκολα μπορούν να το περιγράψουν με λόγια, και από ότι λένε, δύσκολα μπορείς να κατανοήσεις αν δεν είσαι ο ίδιος γονιός. 

Σε αντίθεση με διάφορες πεποιθήσεις και προηγούμενες έρευνες που θέλουν τους γονείς να δοκιμάζονται αρνητικά από τον ερχομό ενός παιδιού και τη συνολική διαδικασία της ανατροφής του (δεδομένου ότι στερούνται ελεύθερο χρόνο, αυξάνονται οι υποχρεώσεις και τα άγχη τους), πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι γονείς βιώνουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και το νόημα της ζωής, περισσότερο από τους ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά.

Επίσης αυτό που βρέθηκε σε μια σειρά μελετών που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, είναι ότι οι γονείς είναι πιο ευτυχισμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν ασχολούνται και φροντίζουν τα παιδιά τους, παρά κατά τη διάρκεια άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτό που ουσιαστικά λένε, δεν είναι ότι η ανατροφή των παιδιών είναι αυτό που κάνει τους γονείς χαρούμενους, αλλά ότι η μητρότητα και η πατρότητα συνδέονται με το νόημα και την ευτυχία των ανθρώπων.

Γενικότερα, υπάρχει ένα νέο κύμα ερευνών που δείχνουν τη μητρότητα και την πατρότητα να συνδέονται με περισσότερα θετικά, παρά τις αυξημένες ευθύνες και υποχρεώσεις που έχουν. Εξελικτικές προσεγγίσεις θεωρούν ότι πρόκειται για μια θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη.

Συχνά δημιουργείται για τους γονείς η αντίληψη ότι είναι δυσαρεστημένοι από την “τρελή” καθημερινότητά τους, και ότι βρίσκουν λίγη χαρά και απόλαυση στη διαδικασία της ανατροφής των παιδιών τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει.

Μεταξύ των ευρημάτων, οι μπαμπάδες φαίνεται να έχουν ψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, από τις μητέρες και από τους συνομηλίκους τους χωρίς παιδιά. Αυτό το εύρημα ωστόσο θέλει περαιτέρω μελέτη τόνισαν οι ερευνητές, διότι η απόλαυση της πατρότητας μπορεί να μειωθεί από την αύξηση των ευθυνών και των οικιακών εργασιών όταν αυτές φτάνουν τα επίπεδα της μητρότητας.

Παρόλο που η ευτυχία των ανθρώπων είναι σχετική, τα συναισθήματα των γονιών φαίνονται να  συνδέονται με αυτά της ευτυχίας και του νοήματος της ζωής. Το άγχος, οι ευθύνες, οι υποχρεώσεις μοιάζουν να αντισταθμίζονται από τα θετικά συναισθήματα που προκαλεί η πατρότητα και η μητρότητα!

Ελένη Σίγκου για
Parentshelp.gr

Βιβλιογραφία:

University of California – Riverside (2012, May 17). Parents are happier people: Parents experience greater happiness and meaning in life than nonparents, psychologists find. ScienceDaily. Retrieved May 13, 2013, from http://www.sciencedaily.com-releases/2012/05/120517115446.htm

 

Site Footer

Sliding Sidebar

Πρόσφατα