Τα εξωστρεφή παιδιά – Οι αυριανοί ηγέτες;

Αν σας έλεγαν ότι θα γνωρίζατε έναν εξωστρεφή άνθρωπο, ποια θα ήταν η πρώτη εικόνα που θα σχηματίζατε στο μυαλό σας για αυτόν; Οι περισσότεροι από εμάς θα περιμέναμε να συναντήσουμε έναν άνθρωπο ιδιαίτερα φιλικό και κοινωνικό. Αν και μπορεί αυτό να ήταν μια πραγματικότητα, ο ορισμός της εξωστρέφειας είναι λίγο διαφορετικός. Ο εξωστρεφής χαρακτηρίζεται από τον τρόπο που αντλεί και γεμίζει ενέργεια όταν βρίσκεται με άλλους ανθρώπους. Ουσιαστικά είναι το αντίθετο του εσωστρεφή, ο οποίος όταν βρίσκεται σε κοινωνικές καταστάσεις νιώθει την ενέργεια του να εξαντλείται.

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι πλήττουν εύκολα όταν δεν περιτριγυρίζονται από άλλους ανθρώπους και μοιάζουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους όταν είναι μόνοι τους. Με την πρώτη ευκαιρία θα επιδιώξουν τη συζήτηση με κάποιον αποφεύγοντας τη μοναξιά τους. Σε αντίθεση με τους εσωστρεφείς, οι οποίοι σκέφτονται πριν μιλήσουν, οι εξωστρεφείς άνθρωποι σκέφτονται παράλληλα ενώ μιλάνε γιατί έτσι η σκέψη τους λειτουργεί καλύτερα. Για να νιώσουν κάτι ως πραγματικότητα, πρέπει να το συζητήσουν και να το εξωτερικεύσουν.

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι αναζητούν τις κοινωνικές καταστάσεις και απολαμβάνουν τη συναναστροφιά με άλλους ανθρώπους. Τους ενδιαφέρει να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο και να ασχολούνται με αυτόν. Για αυτό το λόγο, δείχνουν να είναι πολύ πιο έμπειροι κοινωνικά από τα εσωστρεφή άτομα.

Τα χαρακτηριστικά του εξωστρεφούς παιδιού:

Ο πολύ γνωστός ψυχολόγος Carl Jung, ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τους όρους εσωστρέφεια και εξωστρέφεια για να περιγράψει τις προσωπικότητες των ανθρώπων. Οι κατηγορίες αυτές, δεν έχουν σκοπό να βάλουν στους ανθρώπους ετικέτες, αλλά να περιγράψουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας. Σύμφωνα με τον Jung, όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία τα επιδεικνύουμε αργότερα στη ζωή μας είτε συνειδητά είτε όχι.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του εξωστρεφούς παιδιού;

  • Απολαμβάνει την κοινωνικοποίηση. Το εξωστρεφές παιδί αναγνωρίζεται κυρίως από τον τρόπο που επικοινωνεί με τους άλλους ανθρώπους. Μπορεί πολύ εύκολα και ευχάριστα να προσεγγίζει άλλα παιδιά της ηλικίας του ή και μεγαλύτερα χωρίς να διστάζει. Απολαμβάνει να βρίσκεται σε παρέες και να αλληλεπιδρά μαζί τους – αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό που το κάνει να φαίνεται πολύ φιλικό και κοινωνικό.

  • Τείνει να βαριέται εύκολα. Τα εξωστρεφή παιδιά έχουν χαμηλότερα ποσοστά διέγερσης, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα για να διατηρούν το ενδιαφέρον τους αμείωτο. Αναζητούν συνήθως την επαφή με άλλα άτομα, για να αισθάνονται ότι απασχολούνται με κάτι. Όταν μένουν μόνα τους, μπορεί πολύ εύκολα να βαρεθούν και θέλουν να βρουν άλλα άτομα για να επικοινωνήσουν. Για αυτούς τους λόγους χαρακτηρίζονται συχνά ως ανυπόμονα και ανήσυχα.

  • Είναι ιδιαίτερα δραστήριο. Τα εξωστρεφή παιδιά αναζητούν συνεχώς πηγές ενέργειας που θα τους δώσουν εγκεφαλική και σωματική διέγερση. Μερικές φορές εκδηλώνουν αστείρευτη ενέργεια και μπορεί να δυσκολεύονται να καθίσουν ήσυχα σε ένα μέρος.

  • Είναι χαρούμενο και αισιόδοξο. Τα περισσότερα εξωστρεφή παιδιά είναι από τη φύση τους θετικά άτομα. Έχουν ευχάριστες προσωπικότητες και δείχνουν να βρίσκονται πάντα σε καλή διάθεση – χαρακτηριστικό που εύκολα προσελκύει ανθρώπους κοντά τους.

  • Έχει πειθώ. Επειδή έχουν ισχυρή άποψη την οποία υποστηρίζουν με αυτοπεποίθηση, μπορούν εύκολα να πείσουν τους άλλους.

  • Έχει έντονη περιέργεια και συνεχώς ρωτάει “Γιατί;”

  • Αν και έχει μια ειλικρίνεια και αμεσότητα στον τρόπο που επικοινωνεί, αρκετά συχνά δεν μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί το πώς μπορεί να νιώθουν οι άλλοι.

  • Είναι συνήθως ανταγωνιστικό παιδί και προτιμά να ηγείται σε μια ομάδα.

Πιθανές δυνατότητες που μπορεί να έχουν:

  • Συνήθως έχουν πολύ καλή αυτοεκτίμηση που δύσκολα μπορεί κάποιος να την κλονίσει.

  • Έχουν φυσικές ηγετικές ικανότητες.

  • Έχουν λογική και ορθολογιστική σκέψη.

  • Δικτυώνονται εύκολα κοινωνικά.

  • Τις περισσότερες φορές έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και γνωρίζουν πώς να βγάλουν χρήματα.

  • Όταν τους κινεί κάτι το ενδιαφέρον, έχουν την ικανότητα να γίνουν οι καλύτεροι σε αυτό και να επιτύχουν.

Πιθανές αδυναμίες που μπορεί να έχουν:

  • Μερικές φορές πληγώνουν εύκολα τους άλλους γιατί δεν κατανοούν τα συναισθήματά τους.

  • Μπορεί να γίνουν εξαιρετικά κυρίαρχα και ελεγκτικά με τους άλλους,

  • Ξεσπούν και θυμώνουν εύκολα.

  • Μπορεί να έχουν αλαζονική συμπεριφορά.

  • Τα βλέπουν τα πράγματα από τη δική τους σκοπιά και δεν αναγνωρίζουν εύκολα την άποψη κάποιου άλλου.

  • Καμιά φορά παίρνουν γρήγορα αποφάσεις χωρίς ιδιαίτερη σκέψη.

  • Τείνουν να κάνουν φασαρία και μερικές φορές γίνονται επιθετικά με αποτέλεσμα να μπλέκουν σε καυγάδες.

Ο ρόλος των γονιών:

  • Αποδεχτείτε και εκτιμήστε το παιδί για αυτό που είναι. Αν το παιδί είναι κοινωνικό και απολαμβάνει τη συντροφιά με φίλους, εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες για κοινωνική συναναστροφή. Να θυμάστε πως τα εξωστρεφή παιδιά έχουν έντονη την ανάγκη να εκφράζονται μέσα από τη σωματική δραστηριότητα.

  • Λειτουργήστε ως θετικό πρότυπο για τις συμπεριφορές που θέλετε να δείτε περισσότερο από το παιδί. Για παράδειγμα, ίσως θα πρέπει να του δείξετε πώς να μπαίνει στη θέση του άλλου και πώς να ελέγχει καλύτερα τα ξεσπάσματα και τα συναισθήματά του, καθώς και το πώς να σέβεται τη γνώμη των άλλων ακόμα και αν δεν συμφωνεί.

  • Ενισχύστε και ενθαρρύνετε τα δυνατά σου σημεία. Για παράδειγμα, βοηθήστε το παιδί να δει πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει δημιουργικά τις ηγετικές του ικανότητες σε διάφορες ομάδες.

Τα χαρακτηριστικά της κάθε προσωπικότητας, έχουν να κάνουν με τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τον κόσμο και κανένας δεν μπορεί να πει με ευκολία ότι η μια προσωπικότητα είναι καλύτερη από την άλλη. Το πρόβλημα θα ήταν αν βάζαμε στα παιδιά ταμπέλες σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους. Ακόμα και άθελά μας, αν βάζαμε στο παιδί την ταμπέλα του εξωστρεφούς ή του εσωστρεφούς, θα του συμπεριφερόμασταν διαφορετικά. Αν πούμε σε ένα παιδί ότι είναι ντροπαλό ή κοινωνικό, το πιθανότερο είναι να αρχίσει να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει αυτά τα χαρακτηριστικά ακόμα πιο έντονα.

Η επίγνωση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του παιδιού σας, είναι ένα εργαλείο για να γνωρίζετε πώς μπορεί να ανταποκριθεί στο κόσμο γύρω του. Ένα εσωστρεφές παιδί μπορεί να προτιμάει να παίζει μόνο του και ένα εξωστρεφές παιδί μπορεί να χρειάζεται περισσότερη προσοχή και χρόνο για ψυχαγωγία. Αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά αυτά θα αντιδρούν πάντα έτσι στη ζωή τους ή ότι δεν μπορούν να αλλάξουν και να αναπτύξουν άλλα χαρακτηριστικά καθώς μεγαλώνουν.

Αυτό που πρέπει να θυμούνται οι γονείς είναι ότι τα χαρακτηριστικά ή οι τάσεις της προσωπικότητας δεν είναι ετικέτες. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μοναδικό με το δικό του τρόπο, και με τη σωστή καθοδήγηση και στήριξη των γονιών του μπορεί να βελτιώσει και να εξελίξει κάθε πτυχή της προσωπικότητάς του προς το καλύτερο!

Ελένη Σίγκου για
Parentshelp.gr

Site Footer

Sliding Sidebar

Πρόσφατα