Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από τις σχολικές απουσίες;

Υπάρχουν σίγουρα φορές που όλοι μας θέλουμε να τεμπελιάσουμε και να μην πάμε το πρωί στη δουλειά. Την ίδια επιθυμία έχουν αρκετές φορές και τα παιδιά μόνο που αυτή αφορά το σχολείο. Έτσι, γκρινιάζουν και εκλιπαρούν τους γονείς να μείνουν σπίτι για να κάνουν οτιδήποτε αρκεί να γλιτώσουν το βαρετό σχολικό πρόγραμμα. Το ερώτημα όμως είναι, πώς επηρεάζονται τα παιδιά από τις συχνές απουσίες και γιατί θεωρείται σημαντική η τακτική προσέλευση στο σχολείο;

Έρευνες δείχνουν πως οι μαθητές που χάνουν ημέρες, βδομάδες ή και μήνες ενός σχολικού έτους, θα δυσκολευτούν να καλύψουν τα μαθησιακά κενά που θα προκύψουν από τις απουσίες, καθώς επίσης και να φτάσουν το μαθησιακό επίπεδο των συμμαθητών τους. Φανταστείτε, πως οι μαθητές πρώτης δημοτικού που λείπουν μόνο οκτώ ημέρες σε ένα σχολικό τρίμηνο, μέχρι το τέλος του δημοτικού σχολείου θα έχουν χάσει μια χρονιά σχολικής εκπαίδευσης.

Ερευνητές τονίζουν πως αν το παιδί δεν παρακολουθεί σε τακτική βάση το σχολικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια του σχολείου, θα υπολείπεται στην εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξει μαθησιακά προβλήματα στα επόμενα χρόνια. Για τους μαθητές μεγαλύτερων τάξεων οι παρατεταμένες απουσίες μπορεί να δυσκολέψουν την αποφοίτηση από το λύκειο.

Επίσης, έχει βρεθεί πως εκτός από το μαθησιακό κομμάτι που επηρεάζεται αρνητικά, αρνητικά επηρεάζεται και η συμπεριφορά των παιδιών από τη μη τακτική παρακολούθηση του σχολικού προγράμματος έχοντας περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά.

Τα πλεονεκτήματα της καθημερινής παρακολούθησης.

Όταν οι γονείς δείχνουν στα παιδιά πόσο σημαντική είναι η καθημερινή προσέλευση στο σχολείο και δεσμεύονται σε αυτήν, στέλνουν το μήνυμα ότι η εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα για την οικογένεια και η καθημερινή παρακολούθηση του σχολείου αποτελεί κρίσιμο κομμάτι της σχολικής επιτυχίας. Επίσης, βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να αναλαμβάνουν τους ευθύνες τους και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η παρουσία στο σχολείο.

Για να έχουν τα παιδιά καλές επιδόσεις στο σχολείο, είναι πολύ βασικό να μη χάνουν μαθήματα και διδακτικές ώρες. Έρευνες έχουν δείξει πως η παρουσία στο σχολείο είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει τη σχολική επιτυχία, όπως επίσης η τακτική προσέλευση είναι και αυτή που βοηθά τα παιδιά να επιτύχουν γενικότερα αργότερα στη ζωή τους.

Η καθημερινή παρακολούθηση του σχολικού προγράμματος καθιστά ευκολότερη τη μάθηση των παιδιών και τα βοηθά να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν φιλίες με άλλα παιδιά. Ταυτόχρονα, τα παιδιά με την παρουσία τους στο σχολείο συμμετέχουν στη σχολική κοινότητα, μαθαίνουν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες καθώς και αναπτύσσουν μια ευρύτερη άποψη για τον κόσμο.

Δεν είναι όμως μόνο η καθημερινή παρουσία στο σχολείο εξαιρετικά σημαντική. Είναι εξίσου σημαντική και η έγκαιρη άφιξη στο σχολείο και στην τάξη. Όταν τα παιδιά φτάνουν στο σχολείο στην ώρα τους εξασφαλίζεται η παρακολούθηση του προγράμματος κατά τις πρωινές ώρες οι οποίες εμπεριέχουν σημαντικές μαθησιακές δραστηριότητες καθώς τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση.

Επίσης, τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία της έγκαιρης προσέλευσης και έτσι αποκτούν συνήθειες που θα τα βοηθήσουν να είναι συνεπείς και σε άλλες συνθήκες όχι μόνο τώρα, αλλά και αργότερα στη ζωή τους.

Τέλος, η έγκαιρη προσέλευση δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να περνούν χρόνο για να χαιρετήσουν τους φίλους τους πριν μπουν στην τάξη, κάτι που μειώνει την πιθανότητα ενοχλητικής και ζωηρής συμπεριφοράς μέσα στην τάξη.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Οι γονείς είναι σημαντικό να ενθαρρύνουν την καθημερινή παρακολούθηση των παιδιών στο σχολείο τονίζοντας και εξηγώντας τη σημασία της στα παιδιά.

Οι γονείς δε θα πρέπει να υποκύπτουν στις πιέσεις των παιδιών να μην πάνε σχολείο όταν έχουν γενέθλια, ή για να πάνε για ψώνια, για κούρεμα, για δευτερεύοντα οικογενειακά συμβάντα ή για να μην ξυπνήσουν. Αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, θα πρέπει να δείξουν στα παιδιά πως η τακτική και με συνέπεια προσέλευση στο σχολείο είναι σημαντική.

Για να διευκολύνουν τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σημαντικό να καθιερώσουν μια ορισμένη ώρα για να σηκώνεται το παιδί από το κρεβάτι όπως επίσης και μια ορισμένη ώρα για να πηγαίνει για ύπνο. Η παρακολούθηση της τηλεόρασης θα πρέπει να ελέγχεται ή να απαγορεύεται τις βραδινές ώρες καθώς και τις πρωινές όταν ετοιμάζεται το παιδί για το σχολείο.

Τα ρούχα που θα φορέσει και η σχολική τσάντα μπορούν να είναι έτοιμα από το προηγούμενο βράδυ. Γενικότερα, η καθιέρωση ρουτίνας είναι σημαντική και ιδιαίτερα βοηθητική για να προσαρμοστεί το παιδί στο σχολικό ωράριο.

Αν το παιδί χρειαστεί να απουσιάσει από το σχολείο, είναι σημαντικό να ενημερώσουν οι γονείς το σχολείο και να εξηγήσουν τον λόγο για την απουσία του. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως όλες οι απουσίες πρέπει να αιτιολογούνται και παράλληλα εξασφαλίζεται η καλή επικοινωνία μεταξύ σπιτιού και σχολείου.

Όταν οι γονείς δείχνουν στα παιδιά πως το σχολείο είναι προτεραιότητα, τα βοηθούν να βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στη σχολική επιτυχία και καλλιεργούν την υπευθυνότητα. Αυτό που πρέπει να θυμούνται επομένως οι γονείς είναι πως κάθε μέρα μετράει!

Ελένη Σίγκου για
Parentshelp.gr

Site Footer

Sliding Sidebar

Πρόσφατα