Μειώστε το άγχος του παιδιού για τα τεστ!

Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο τα παιδιά να αισθάνονται λίγο άχγος πριν από ένα μεγάλο διαγώνισμα, αλλά μερικά παιδιά βιώνουν το άγχος της εξέτασης τόσο έντονα που επηρεάζεται η υγεία τους, η συμπεριφορά τους και οι επιδόσεις τους. Όλοι τα παιδιά μπορεί να βιώσουν κάποιο άγχος, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των παιδιών που συνήθως παίρνουν καλούς βαθμούς.

Κάποια σημάδια που μπορούν να σας δείξουν ότι το παιδί ανησυχεί υπερβολικά για τα τεστ είναι τα παρακάτω:

 • Δεν θέλει να πάει στο σχολείο, ειδικά την ημέρα του τεστ
 • Έχει συναισθηματικά ξεσπάσματα όπως κλάματα για μικρά πράγματα λίγες μέρες πριν το τεστ
 • Αλλάζει διατροφικές συνήθειες και τον ύπνο του λίγες μέρες πριν το τεστ
 • Δεν ολοκληρώνει ακόμη και απλά καθήκοντα
 • Διασπάται εύκολα και δεν μπορεί να εστιάσει την προσοχή του
 • Υποτιμά και χαρακτηρίζει τον εαυτό του όπως “είμαι χαζός”
 • Πονάει το στομάχι του και έχει πονοκέφαλο πριν από το τεστ
 • Αποδίδει καλά στην επανάληψη για το τεστ αλλά όχι στο πραγματικό τεστ

Ακολουθούν μερικές προτάσεις για τους γονείς προκειμένου να βοηθήσουν στην μείωση του άγχους:

 • Ας αναρωτηθούν οι γονείς μήπως συνεισφέρουν στο άγχος. Μερικοί γονείς ασυναίσθητα δημιουργούν άγχος  στα παιδιά τους μιλώντας συχνά για τα τεστ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αξία του παιδιού εξαρτάται από τους βαθμούς και τα αποτελέσματα των τεστ. Οι γονείς συχνά πιστεύουν ότι το μέλλον των παιδιών τους κρίνεται από τους βαθμούς και τις επιδόσεις τους, και για αυτό το λόγο θεωρούν πως αν δεν πιέσουν αρκετά τα παιδιά δεν είναι υπεύθυνοι γονείς.
 • Βρείτε την ισορροπία. Επαινώντας το παιδί για τα επιτεύγματά του, εκτός από τα αποτελέσματα των τεστ και των βαθμών, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα ότι και άλλες δραστηριότητες, όπως οι τέχνες, ο αθλητισμός, και οι σχέσεις, είναι εξίσου σημαντικές.
 • Επισημάνετε επιτυχημένους ανθρώπους που δεν ήταν καλοί στο σχολείο. Πολλοί γνωστοί και επιτυχημένοι άνθρωποι, παρόλο που δεν ήταν καλοί μαθητές κατάφεραν και διακρίθηκαν  στον τομέα τους όπως ο Αϊνστάιν, ο Τομ Κρουζ, ο Στιβ Τζομπς κ.α.
 • Συζήτηστε με το παιδί εναλλακτικές σταδιοδρομίες. Είναι δελεαστικό να επικεντρώνεστε σε επαγγέλεματα που σχετίζονται με κύρος και μεγάλους μισθούς όπως το επάγγελμα των γιατρών και των δικηγόρων,  βεβαιωθείτε όμως ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι υπάρχουν και  άλλες ικανοποιητικές επιλογές σταδιοδρομίας. Τονίστε στα παιδιά ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είναι ευτυχισμένα με την επιλογή της σταδιοδρομίας τους.
 • Μην περιμένετε όλα τα παιδιά να ανταπικρίνονται το ίδιο. Μπορεί να μεγαλώνετε τα παιδιά σας κάτω από την ίδια στέγη, αλλά όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά. Κάποιο μπορεί να τα πηγαίνει καλά στα τεστ χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, ενώ το άλλο να παλεύει για να πετύχει τη βάση. Αποφύγετε τον πειρασμό να επαινείτε συνεχώς το παιδί που φέρνει καλούς βαθμούς. Μερικές φορές το παιδί που δεν τα πηγαίνει καλά στα τεστ έχει μεγαλύτερες επιτυχίες σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Να είστε ρεαλιστές με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες των παιδιών σας.
 • Καταλάβετε το μαθησιακό στυλ του παιδιού. Μερικά παιδιά χρειάζονται περισσότερη παρέμβαση από τους γονείς, επειδή δυσκολεύονται να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε ένα πράγμα για περισσότερο από λίγα λεπτά, και κάποια παιδιά διαβάζουν πολύ επειδή θέλουν καλούς βαθμούς. Άλλα πάλι ανταποκρίνονται καλύτερα όταν έχουν μια πιο άμεση επιβράβευση, και σε άλλα αρέσει να λένε το μάθημα στους γονείς αποδεικνύοντάς τους ότι είναι καλά διαβασμένα.
 • Βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες μελέτης. Αν και δεν μπορείτε να κάνετε το τεστ για το παιδί σας, μπορείτε όμως να το διδάξετε πως να προετοιμαστεί. Δείξτε στο παιδί σας πως να μειώσει τους περισπασμούς την ώρα της μελέτης και πως να οργανώνετε. Εάν το παιδί δυσκολεύεται με τη σημασία των λέξεων και πως να δουλέψει πάνω στο κείμενο, δείξτε του πως να χρησιμοποιεί το λεξικό και πως να κρατάει σημειώσεις. Εάν το παιδί σας δεν γνωρίζει πάντα τι εργασίες έχει να κάνει, δουλέψτε μαζί του για το πως θα οργανώνει τη λίστα καθηκόντων.
 • Βοηθήστε το παιδί πως να χειριστεί το τεστ. Διδάξτε στο παιδί στρατηγικές στην περίπτωση που δεν ξέρει την απάντηση. Για παράδειγμα, πως να αποκλείει δύο από τις τέσσερις απαντήσεις σε μια ερώτηση πολλαπλής επιλογής. 
 • Ενθαρρύνετε τις υγιείς συνήθειες. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε υγιεινά γεύματα, να ασκούνται τακτικά και να κοιμούνται αρκετά. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες και φροντίζοντας το παιδί να έχει την ευκαιρία να κάνει υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να εφοδιάσουν το ψυγείο με υγιεινά σνακ.
 • Βρείτε την πιο λειτουργική ώρα του παιδιού για διάβασμα. Οι γονείς συχνά επιμένουν τα παιδιά να ολοκληρώσουν το διάβασμα αμέσως μετά το σχολείο. Αλλά κάποια παιδιά λειτουργούν καλύτερα τις απογευματινές ώρες.

Το άγχος είναι μέρος της ζωής ενός μαθητή, αλλά αν το παιδί σας υποφέρει από το άγχος, μπορεί να χρειαστεί επαγγελματική βοήθεια. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να αποτρέψει τη μέγιστη απόδοση του παιδιού στο σχολείο και να επηρεάσει τη σωματική του υγεία. Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας, διδάσκοντάς τους μερικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του άγχους. Αυτό δε θα βοηθήσει μόνο τα παιδιά να τα πηγαίνουν καλύτερα στα τεστ, αλλά θα τα εξοπλίσει με στρατηγικές για να χειριστούν μετέπειτα προκλήσεις που θα φέρει στο δρόμο τους η ζωή.

Ελένη Σίγκου για
Parentshelp.gr

Πηγή: School Family

Site Footer

Sliding Sidebar

Πρόσφατα